• Incl.Excl.
    MOMS
  • 0
  • Incl.Excl.
    MOMS
  • 0

    26 november 2021

    Hvad er en lampes effektfaktor.

    Vær opmærksom på IP-værdien. Vær også opmærksom på, hvilken lys temperatir du har brug for. Her skal du være opmærksom på antallet af Kelvin. Ud over IP-værdien og Kelvin-værdien bør du også være opmærksom på en lampes effektfaktor. Jo lavere effektfaktor lyskilden har, jo mere energi går tabt.

    EFFEKTFAKTOREN

    Men hvad er effektfaktoren egentlig? En lampes effektfaktor viser forholdet mellem den faktiske og den tilsyneladende effekt. Effektfaktoren beregnes ved at dividere den tilsyneladende effekt med den faktiske effekt.

    Glødelamper producerer ingen blindstrøm. I dette tilfælde er effektfaktoren 1 og er derfor lig med lampens effekt. Den tilsyneladende effekt er lig med den faktiske effekt.

    Effektfaktoren kan også være 0,3. I dette tilfælde er den tilsyneladende effekt højere end den faktiske effekt. Derefter producerer lampen blindstrøm. Denne "reststrøm" ledes tilbage til nettet og bliver derfor forurenet.

    ​HVORNÅR ER DER MEGET BLINDSTRØM?

    Effektfaktoren for de fleste store lyskilder er mellem 0,9 og 1, hvilket betyder, at der er lidt blindstrøm. Lyskilder, der bruger mindre end 25 W, genererer dog ofte en stor mængde blindstrøm.

    At skifte til LED-belysning har generelt kun fordele, men dette er en stor ulempe ved LED-lamperne. Flere og flere mennesker skifter til LED-belysning, hvilket forårsager mere og mere ”forurening”. Blindstrømmen er ikke mærkbar i dine energiomkostninger. En 5W-pære kan producere meget blindstrøm, men den bruger stadig 3W.

    HVORDAN KAN VI FORHINDRE SÅ STORT TAB?

    Vi kan ikke forhindre det 100 %, men vi kan være meget mere opmærksomme på det. Ved at se på effektfaktoren, når du køber lamper. Vi anbefaler f.eks. en effektfaktor på mindst 0,7 for mindre lamper.

     

    Læg en besked

    * Obligatoriske felter
    Sammenlign 0

    Add another product (max. 5)

    Start sammenligning