Tilbage

Farvetemperatur og lysfarve

  • 22 / 11 / 2021 0
Farvetemperatur og lysfarve

Lystemperatur og lysfarve er meget vigtige, når du køber LED-belysning. Farvetemperaturen bestemmer, om en LED-lampe udsender varmt hvidt, neutralt hvidt eller koldt hvidt lys og udtrykkes i måleenheden Kelvin.

Lystemperatur og lysfarve er meget vigtige, når du køber LED-belysning. Lystemperaturen bestemmer, om en LED-lampe udsender varmt hvidt, neutralt hvidt eller koldt hvidt lys og udtrykkes i måleenheden Kelvin.

VIGTIGHEDEN AF LYSTEMPERATUR OG LYSFARVE VED KØB AF LED-BELYSNING

Lystemperatur og lysfarve er meget vigtige, når du køber LED-belysning. Lystemperaturen bestemmer, om en LED-lampe udsender varmt hvidt, neutralt hvidt eller koldt hvidt lys, og den udtrykkes i måleenheden Kelvin på en skala fra 1.000 til 10.000. Jo lavere farvetemperaturen er, jo varmere er lyset. LED-lampernes lysfarve kaldes normalt RGB-belysning, dvs. at farverne rød, grøn og blå er blandet sammen for at danne den ønskede farve.

I dag er LED-lamper mindst lige så stemningsfulde som traditionel belysning. LED-lys fås i mange forskellige lystemperaturer. De fleste LED-lamper i det brede sortiment hos ledpaneler.dk har en varm hvid farvetemperatur på 2.700 til 3.200 Kelvin. Den gennemsnitlige farvetemperatur i et hus er ca. 3.000 Kelvin, mens den for stearinlys er ca. 1.800 Kelvin. Den gennemsnitlige lystemperatur i kontorer er omkring 5.000 Kelvin. Lysetemperaturen i Kelvin er angivet i produktspecifikationerne for hver LED-lampe.

VARMT HVIDT, NEUTRALT HVIDT OG KOLDT HVIDT LYS

Varmt hvidt lys med en lystemperatur på ca. 2.000 til 3.000 Kelvin giver en varm og hyggelig atmosfære. Led-lamper med varmt hvidt lys er ideelle til stuen og soveværelset, men de passer også godt ind i andre rum i huset. LED-paneler med denne lystemperatur anvendes ofte i butikker, restauranter, omklædningsrum og indgangshaller på grund af deres atmosfæreforbedrende karakter.

Neutralt hvidt lys med en lystemperatur på ca. 3.000-4.500 Kelvin ligger præcis mellem kunstigt lys og dagslys. Neutralt hvidt lys fungerer godt på badeværelset eller i brusekabinen, men denne type LED-belysning er også populær på kontorer, i køkkener, skoler, biludstillinger og værksteder.

Køligt hvidt lys med en lystemperatur på mellem ca. 4.500 og 6.500 Kelvin er perfekt til rum, der har brug for meget og klart lys. Det kan f.eks. være hospitaler, tandlægepraksis, laboratorier og butikker. Lyset er tættest på dagslysets farve og fremmer koncentrationen og årvågenhed hos dem, der er til stede i rummet. Køligt hvidt lys er også en ekstra værdi i hjemmet som belysning til arbejdsrum eller kontor. Dette lys anvendes også ofte i rum uden eller med utilstrækkeligt dagslys, f.eks. i lagerbygninger og værksteder.

VARIATION AF LYSFARVEN I RGB LED-BELYSNING

LED-lampernes lysfarve står, som det fremgår af betegnelsen, for lysets farve. I de fleste tilfælde henviser RGB LED-belysning til farverne rød, grøn og blå. Disse tre farver blandes med hinanden, hvormed alle farver i det synlige lysspektrum kan repræsenteres. Afhængigt af typen af LED-lampe kan lysfarverne ændres med en fjernbetjening, et trykknapsystem eller et program.

RGB-belysning har normalt tre forskellige dioder, en for rød, en for grøn og en for blå. Med disse tre dioder kan du frembringe mange forskellige farver synligt lys (se illustrationen). Den farve, der opfattes, bestemmes af forskellen i den styrke, hvormed hver af de tre dioder lyser. Hvis de tre dioder for rød, grøn og blå kombineres med samme styrke, får man hvidt lys.

CRI-VÆRDI AF LED-BELYSNING

Hver LED-lampe har en specifik CRI-værdi. CRI står for Colour Rendering Index, som går fra 0 til 100. Jo højere Ra-værdi (indikator for lysfarve), jo bedre lys fra LED-lampe. Der er ingen strenge krav til en minimum CRI-værdi for LED-belysning, men i praksis står en minimumværdi på Ra 80 for LED-belysning af høj kvalitet med høj farvegengivelse.

Flere oplysninger eller råd fra ledpaneler.dkl

Ønsker du flere oplysninger eller råd om farvetemperatur og lysfarve i LED-lys? Kontakt venligst ledpaneler.dk Ring (+4578791133) eller send en e-mail ([email protected])

 

Sammenligning Slet alle produkter

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    LCB LED Europe 9.1 / 10 - 20759 Anmeldelser @ Webwinkelkeur